Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco málo o mě a mém bydlišti

Mé jméno je Tomáš a v současné době  bydlím v malém městečku jménem Žlutice, které bylo založeno během slovanské  kolonizace jako obchodní stanice na důležité cestě z Prahy do Chebu. První písemná zmínka o Žluticích pochází z roku 1186. Největšího rozmachu dosahuje město v období renesance po roce 1515. V této době vzniká ve Žluticích jedno z nejkrásnějších děl iluminátorského umění, Žlutický kancionál, jehož faksimile je uloženo v městském muzeu. Význam města opět stoupl poté, co se Žlutice stali sídlem soudního a politického okresu (1850 - 1948) a po vybudování železnice v roce 1897. Přirozeným centrem města je čtvercové Velké náměstí. Historické jádro se zbytky gotického opevnění a několikapatrovými sklepy je památkovou zónou. Ve středu náměstí je morový sloup Nejsvětější Trojice. Z dolní části náměstí se prochází nejživější ulicí ke kostelu sv. Petra a Pavla, který patří k největším stavebním památkám karlovarska. 

 

V roce 2008 jsem přechodně pobýval s dnes již ex přítelkyní ve městě Rotava. Zde byl i na chvíli domov mého čtyřnohého kamaráda, o kterém více píši v příspěvku Náš pes.

 

V dubnu 2012 jsem se pak i se svou novou družkou (dnes manželkou) přestěhoval do malé obce jménem Novosedly, která se nachází cca 10 km od Žlutic. Tady jsme pobyly do roku 2015, než se uskutečnil návrat do rodného města, tedy do Žlutic.

 

 

V roce 2016 jsem se oženil se svou současnou manželkou Petrou a máme celkem společně tři syny. Jako první se nám narodil Jaroslav, poté Tomáš a nakonec Michal.